A) Algemeen Artikel
1.1 Opdrachtnemer: De eenmanszaak, Handelsonderneming Herman Gerrits, statutair gevestigd te Emmen en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 04.07.20.69 , waar tevens de direct of indirect verbonden ondernemingen alsmede directeuren, vertegenwoordigers en leidinggevende onder vallen.
1.2 Afnemer: de natuurlijke of rechtspersoon die aan Opdrachtnemer een opdracht heeft verstrekt tot het leveren van producten of uitvoeren van diensten.
1.3 Producten: Het meest omvattende begrip van een zaak of goed dat geleverd wordt door Opdrachtnemer. Hier valt zeker onder te verstaan: Leveren van auto’s en overige goederen die Opdrachtnemer verkoopt.
1.4 Diensten: Het meest omvattende begrip van een uitvoerwerkzaamheid of andere inspanningsverplichting. Hier valt zeker onder: vervoer en transport van goederen, kraanwerk, opslag/stalling van goederen, verhuur van machines en overige diensten.
1.5 Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen en op alle Overeenkomsten van Opdrachtnemer die strekken tot het verlenen van diensten, het verkopen van producten of het verhuren van producten.
1.6 De door de Afnemer gehanteerde algemene voorwaarden, worden uitdrukkelijk van de hand gewezen, en zijn zodoende niet van toepassing op Overeenkomsten aangegaan met Opdrachtnemer
1.7 Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden geheel of gedeeltelijk nietig zijn of vernietigd mochten worden, dan blijven de overige algemene voorwaarden volledig van toepassing.
1.8 In deze algemene voorwaarden kan het woord ‘schriftelijk’ ook worden aangemerkt als schriftelijk vervaardigde documenten die via elektronische wegen worden verstuurd, daar zeker onder te verstaan e-mail en gefaxte documenten
Artikel A2 Offertes en aanbiedingen
2.1 Alle Offertes zijn dertig (30) dagen geldig voor aanvaarding. Daarna hebben zij een louter informatieve waarde.
2.2 De door Opdrachtnemer gehanteerde prijzen, in Offertes en aanbiedingen, zijn exclusief BTW en andere belastingen van overheidswege. Tevens zijn de opgegeven prijzen exclusief eventuele in het kader van de overeenkomst te maken kosten, daaronder begrepen reis- en verblijf-, verzend- en administratiekosten, tenzij anders aangegeven.
Artikel A3 Tot stand komen & annulering van een overeenkomst
3.1 Een overeenkomst tussen Afnemer en Opdrachtnemer komt tot stand nadat daar schriftelijke of mondelinge overeenstemming is bereikt.
3.2 Een mondelinge overeenkomst komt tot stand nadat Opdrachtnemer de Afnemer schriftelijk heeft bevestigd de opdracht ten uitvoer te brengen of zodra Opdrachtnemer begint met de tenuitvoerlegging van de mondeling gesloten overeenkomst.
3.3 Het annuleren van een tot stand gekomen overeenkomst is mogelijk tot zeven (7) dagen voor afgaand aan de uitvoering van de dienstverlening. Indien de Afnemer deze termijn overschrijd is de Afnemer vijftig (50) procent van de factuurwaarde verschuldigd aan Opdrachtnemer.
3.4 Indien de Afnemer minder dan drie (3) dagen voorafgaand aan de uitvoering van de dienstverlening een opdracht annuleert is hij gehouden vijfenzeventig (75) procent van het factuurbedrag aan Opdrachtnemer te betalen.
Artikel A4 Levering en aanvang dienstverlening
4.1 Bij het tot stand komen van een overeenkomst tussen Opdrachtnemer en Afnemer, wordt door Opdrachtnemer een levertijd of tijdstip voor de aanvang van dienstverlening aangegeven.
4.2 Een door Opdrachtnemer opgegeven levertijd is nimmer te beschouwen als fatale termijn. De levertijd vangt eerst aan nadat alle benodigde gegevens in het bezit van Opdrachtnemer zijn, waarna Opdrachtnemer zal trachten om zo spoedig mogelijk levering te doen plaatsvinden.
Artikel A5 Garantie
5.1 De Afnemer heeft in beginsel geen recht op garantie op de door Opdrachtnemer geleverde producten, tenzij dit op de factuur is vermeld.
5.2 Afnemer mag vertrouwen op mededelingen van vertegenwoordigers van Opdrachtnemer over eventuele product eigenschappen. Indien de door vertegenwoordigers toegezegde product eigenschappen niet overeenkomen met de werkelijke staat van het geleverde product heeft de Afnemer recht om het product in overeenstemming met de toegezegde product eigenschappen te laten brengen door Opdrachtnemer, zonder dat de Afnemer daarvoor een vergoeding hoeft te betalen aan Opdrachtnemer.
5.3 Indien Opdrachtnemer zich verbindt tot het verrichten van diensten is er te spreken van een inspanningsverplichtingen. Afnemer kan Opdrachtnemer nimmer verantwoordelijk houden voor niet behaalde resultaten en kan derhalve geen recht van reclamatie doen gelden in geval van dienstverlening door Opdrachtnemer.
Artikel A6 Aansprakelijkheid
6.1 Opdrachtnemer sluit iedere aansprakelijkheid uit voor indirecte schade die geleden wordt door het gebruik van de door Opdrachtnemer geleverde producten of diensten, met uitzondering van situaties waarin de schade direct te wijten is aan opzet of grove nalatigheid aan de kant van Opdrachtnemer, zijn directie en/of leidinggevend personeel.
6.2 De Afnemer is zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een dekkende verzekering indien Opdrachtnemer zich verbindt tot het verrichten van diensten. Opdrachtnemer kan enkel aansprakelijk gehouden worden voor schade die is ontstaan door grove nalatigheid of opzet van vertegenwoordigers van Opdrachtnemer.
6.3 Voor elke door Opdrachtnemer aanvaarde opdracht waarin Opdrachtnemer zich verbindt tot verrichten van diensten geldt dat sprake is van een inspanningsovereenkomst. Opdrachtnemer kan nimmer aansprakelijk gesteld worden voor niet behaalde resultaten. Opdrachtnemer is uitsluitend aansprakelijk voor grove tekortkomingen in de uitvoering van de dienstverlening die het gevolg zijn van grove onzorgvuldigheid/nalatigheid of opzet bij het ten uitvoer brengen van diensten.
6.4 Onder directe schade dient men uitsluitend te verstaan: de redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze voorwaarden, de eventuele redelijke kosten gemaakt om de gebrekkige prestatie van Opdrachtnemer aan de overeenkomst te laten beantwoorden, voor zoveel deze aan Opdrachtnemer toegerekend kunnen worden en redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover de Afnemer aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade als bedoeld in dit artikel.
Artikel A6 Definities en toepasselijkheid
6.5 Opdrachtnemer is in ieder geval nimmer aansprakelijk voor de volgende schadeposten: Gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen, schade door bedrijfsstagnatie, overlijdens- en letselschade.
6.6 De in artikel 6.1 vermelde aansprakelijkheidsuitsluiting geldt voor zowel een overeenkomst tot koop alsmede een overeenkomst waarin Opdrachtnemer zich verbindt tot het verhuren van producten.
6.7 Indien Opdrachtnemer aansprakelijk mocht zijn voor enigerlei schade, dan is de aansprakelijkheid van Opdrachtnemer beperkt tot maximaal de factuurwaarde van de order, althans tot dat gedeelte van de order waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft.
6.8 De Afnemer vrijwaart Opdrachtnemer tegen aanspraken van derden, welke voortvloeien uit - dan wel verband houden met de uitvoering van de overeenkomst
Artikel A7 Verplichtingen van de Afnemer
7.1 In beginsel dient de Afnemer zich te gedragen conform hetgeen in deze algemene voorwaarden is bepaald alsmede hetgeen dat wordt overeengekomen tussen de vertegenwoordigers van Opdrachtnemer en Afnemer.
7.2 Afnemer dient zorg te dragen dat Opdrachtnemer alle juiste gegevens in haar bezit heeft om de overeenkomst naar behoren te voldoen. Tevens dient Afnemer te beschikken over eventuele goedkeuring die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de overeenkomst, zoals vergunningen etc. Afnemer vrijwaart Opdrachtnemer voor de gevolgen voortvloeiend uit het niet juist en/of onvolledig zijn van de gegevens.
7.3 Indien de Afnemer in uitzondering op hetgeen bepaald in artikel 7.2 niet de juiste gegevens van het te transporteren object doorgeeft (gewicht, omvang etc.) en het transport hierdoor geen doorgang kan ondervinden is de Afnemer alsnog het in de Offerte overeengekomen bedrag verschuldigd aan de Opdrachtnemer. Tevens is de Afnemer dan alle kosten verschuldigd aan de Opdrachtnemer die de
Opdrachtnemer als gevolg van deze verkeerde gegevens mocht leiden, zoals boetes, kosten van overladen en de inschakeling van derden.
7.4 Afnemer dient ervoor te zorgen dat de locatie waar Opdrachtnemer overgaat tot levering van diensten, voldoet aan alle daaraan te stellen wettelijke veiligheidseisen.
7.5 Indien de Opdrachtnemer transport werkzaamheden zal verrichten voor de Afnemer, dient de Afnemer er voor te zorgen dat de te transporteren objecten toegankelijk zijn voor eenvrachtauto, kraan/heftruck.
7.6 In aanvulling op hetgeen bepaald in artikel 7.5 dient de Afnemer te zorgen dat, bij een overeenkomst waarin de Opdrachtnemer zich verbindt om goeden te transporteren, het adres waar de goederen dienen te worden afgeleverd te allen tijden bereikbaar is via een verharde weg. Mocht de Afnemer dit nalaten en het transport hierdoor geen doorgang kan vinden is overeenkomstig hetgeen bepaald in
artikel 7.11 van toepassing. Tevens is de Afnemer dan alle kosten aan de Opdrachtnemer verschuldigd, welke de Opdrachtnemer heeft moeten maken om het transport alsnog doorgang te laten vinden.
7.7 In aanvulling op hetgeen bepaald in artikel 7.4 dienen de te vervoeren objecten geen vloeistoffen of overige stoffen te bevatten.
7.8 Indien de te vervoeren objecten toch vloeistoffen of overige stoffen bevatten is de Afnemer aansprakelijk voor alle schade die als gevolg mochten ontstaan. Afnemer is dan ook eventuele schoonmaakkosten verschuldigd voor het reinigen van de transportmiddelen die de Opdrachtnemer inzet, welke in beginsel € 25 bedragen.
7.9 Afnemer dient er voor te zorgen dat door derden uit te voeren werkzaamheden die niet tot het werk van de Opdrachtnemer behoren, zodanig worden verricht dat de uitvoering van de door Opdrachtnemer ten uitvoer te leggen dienstverlening geen Deelvertraging ondervindt. Mocht de Opdrachtnemer door toedoen van de werkzaamheden van derden niet in staat zijn om de overeenkomst uit te voeren wordt het in de Offerte vermeldt bedrag aan de Afnemer gefactureerd.
7.10 Afnemer dient bij een overeenkomst waarin Opdrachtnemer zich verbindt om transport werkzaamheden te verrichten, de juiste maten van het te vervoeren object op te geven. Mocht blijken dat de door Afnemer doorgegeven maten niet corresponderen met de werkelijkheid en als gevolg daarvan het transport geen doorgang kan vinden, dan is de Afnemer alsnog het gehele factuur bedrag verschuldigd aan Opdrachtnemer.
7.11 Indien bij een overeenkomst waarin Opdrachtnemer zich verbindt om transport werkzaamheden te verrichten en Opdrachtnemer geen mogelijkheid wordt geboden door toedoen van de Afnemer om het transport tijdig te verrichten, is de Afnemer de Opdrachtnemer een gefixeerd bedrag van zestig euro (€ 60) verschuldigd voor ieder uur dat Opdrachtnemer het transport geen doorgang kan laten ondervinden.
Artikel A8 Overmacht
8.1 Opdrachtnemer is niet gehouden tot het nakomen van enige verplichtingen jegens de Afnemer indien hij daartoe gehinderd wordt als gevolg van een omstandigheid die niet is te wijten aan zijn schuld, noch krachtens de wet, een rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt.
8.2 Opdrachtnemer kan gedurende de periode dat de overmacht voortduurt de verplichtingen uit de overeenkomst opschorten. Indien de overmacht langer voorduurt dan een periode van negentig (90) dagen, is ieder der partijen gerechtigd de overeenkomst te ontbinden, zonder enige verplichting tot het vergoeden van de door andere partij geleden schade.
8.3 Indien Opdrachtnemer ten tijden van het intreden van overmacht zijn verplichtingen uit de overeenkomst gedeeltelijk is nagekomen of deze zal kunnen nakomen is Opdrachtnemer gerechtigd het nagekomen gedeelte van de overeenkomst afzonderlijk te factureren. Dit laatste mits het gedeeltelijk overeengekomen een zelfstandige waarde toegekend kan worden.
Artikel A9 Voorbehoud van eigendom en intellectueel eigendom
9.1 De door Opdrachtnemer geleverde zaken blijven eigendom van Opdrachtnemer tot het moment dat de Afnemer alle verplichtingen uit de met Opdrachtnemer gesloten overeenkomst deugdelijk is nagekomen.
9.2 Ingeval Opdrachtnemer een beroep doet op het eigendomsvoorbehoud, geldt de ter zake gesloten overeenkomst als ontbonden, onverminderd het recht van Opdrachtnemer vergoeding van schade, gederfde winst en interest te vorderen.
9.3 Op alle door Opdrachtnemer verstrekte ontwerpen, afbeeldingen, tekeningen, modellen, teksten, tekstvoorstellen etc. behoudt Opdrachtnemer zich alle intellectuele eigendomsrechten voor. Verveelvoudiging, openbaarmaking en kopiëren zijn slechts toegestaan met uitdrukkelijk toestemming van Opdrachtnemer. De ontwerpen, afbeeldingen, tekeningen, modellen, teksten, tekstvoorstellen etc. blijven eigendom van Opdrachtnemer en dienen op eerste verzoek onverwijld geretourneerd te worden.
9.4 Het in artikel 9.3 bepaalde mag door de Afnemer alleen gebruikt worden voor het overeengekomen doel. Opdrachtnemer is gerechtigd een navordering in te stellen indien de Afnemer de bedoelde goederen voor een ander doel gaat of wil gebruiken of door derden laat gebruiken. Voor elke in strijd met artikel 9.3 verrichte handeling is de Afnemer een gefixeerde boete verschuldigd van € 5.000,00, onverminderd het recht van Opdrachtnemer om aanspraak te maken op volledige schadevergoeding.
A10 Duur overeenkomst en beëindiging
10.1 Het recht van tussentijdse opzegging van de overeenkomst door Afnemer is uitgesloten, onverminderd het overigens in deze algemene voorwaarden bepaalde.
10.2 Beide partijen, zowel Afnemer als Opdrachtnemer, komt de bevoegdheid tot ontbinding van de overeenkomst slechts toe indien de andere partij, na een deugdelijke en zo gedetailleerd mogelijke schriftelijke ingebrekestelling waarbij een redelijke termijn gesteld wordt voor zuivering van de tekortkoming, toerekenbaar tekortschiet in de nakoming van de wezenlijke verplichtingen ingevolge de
overeenkomst.
10.3 In uitzondering op hetgeen bepaald in artikel 10.2 kan Opdrachtnemer de overeenkomst zonder ingebrekestelling en zonder rechterlijke tussenkomst door schriftelijke kennisgeving met onmiddellijke ingang geheel of gedeeltelijk beëindigen indien zich dringende redenen voordoen, waaronder in ieder geval worden begrepen de gevallen waarin:
- Aan Afnemer (voorlopige) serceance van betaling wordt verleend;
- ten aanzie van Afnemer faillisement word aangevraagd of uitgesproken;
- het vermoeden bestaat dat Afnemer niet aan zij of haar betalingsverplichting kan voldoen;
- Afnemer handelt in strijd met deopenbare orde of goede zeden,of enige uit de overeenkomst met de Opdrachtgever voortvloeiende verplichting
- Afnemer inbreuk maakt op rechten van derden;
- Afnemer handelt in strijdt met redelijke richtlijnen of aanwijzingen van Opdrachtnemer;
- Afnemer niet reageert op correspendetie per e-mail, telefoon en/of schriftelijk wel alsdan niet aangetekend schrijven;
- bij terug kerende betalings problemen;
10.4 Indien Opdrachtnemer overgaat tot ontbinding van de overeenkomst wordt al hetgeen door de Afnemer aan Opdrachtnemer verschuldigd is, dadelijk en volledig opeisbaar.
10.5 Opdrachtnemer behoudt het recht om zijn algemene voorwaarden te wijzigen, ook voor reeds bestaande Overeenkomsten. Indien Opdrachtnemer overgaat tot wijziging van de voorwaarden, stelt zij Afnemer hier twee (2) maanden voorafgaand van op de hoogte. Het staat Afnemer vervolgens vrij om de overeenkomst te ontbinden vanaf het moment dat de nieuwe algemene voorwaarden gelding krijgen of tot ten hoogste zeven (7) dagen na het inwerking treden van nieuwe voorwaarden.
Artikel A11 Prijs & Betaling
11.1 Betaling dient te geschieden op het moment van levering van producten of veertien (14) dagen na het ten uitvoerleggen van diensten door Opdrachtnemer, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.
11.2 Facturering geschiedt in beginsel per post of email en worden na het ten uitvoer leggen van de dienstverlening verzonden naar de Afnemer.
11.3 Indien de Afnemer in gebreke blijft in de tijdige betaling van een factuur, dan is de Afnemer van rechtswege in verzuim. De Afnemer is dan de 2% rente verschuldigd over het opeisbare bedrag. De rente over het opeisbare bedrag zal worden berekend vanaf het moment dat de Afnemer in verzuim is tot het moment van voldoening van het volledig verschuldigde bedrag.
11.4 Alle buitengerechtelijke en gerechtelijke kosten, door Opdrachtnemer gemaakt indien Opdrachtnemer op enigerlei wijze in een gerechtelijke procedure tegen de Afnemer verwikkeld geraakt, zowel eisende als verwerende, zijn voor rekening van de Afnemer.
Artikel A12 Toepasselijk recht en geschillen
12.1 Op alle rechtsbetrekking waarbij Opdrachtnemer partij is, is uitsluitend het Nederlandse recht van toepassing. De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag wordt uitgesloten.
12.2 Afnemer en Opdrachtnemer zullen pas een beroep op de rechter doen nadat zij zich tot het uiterste hebben ingespannen een geschil in onderling overleg te beslechten
B) Dit gedeelte is van toepassing op de (ver)huurovereenkomst
Artikel B1 Algemene bepalingen
1.1 De algemene bepalingen in artikel A1 zijn van overeenkomstige toepassing op de (ver)huurovereenkomst. In deze algemene verhuurvoorwaarden worden de volgende termen, alsmede eventuele vervoegingen daarvan, met hoofdletter geschreven en hebben deze, indien en voor zover daarvan niet uitdrukkelijk wordt afgeweken, de volgende betekenis:
1.2 Verhuurvoorwaarden: de onderhavige algemene verhuurvoorwaarden van Handelsonderneming Herman Gerrits, hierna te noemen Opdrachtnemer.
1.3 Overeenkomst(en): hierin worden de duur van de gebruiksperiode, de prijs en nadere specifieke afspraken gemaakt over de door Afnemer tijdelijk in gebruik te nemen zaken.
1.4 Offerte: vrijblijvende, op schrift gestelde uitnodiging door Opdrachtnemer aan een potentiële Afnemer tot het doen van een Aanbod.
1.5 Aanbod: de door een Afnemer aan Opdrachtnemer gegeven op schrift gestelde of mondelinge opdracht, bestelling of reservering.
1.6 Orderbevestiging: op schrift gestelde aanvaarding van het Aanbod door Opdrachtnemer aan de Afnemer.
1.7 Huurcontract: de ter bedrijf van Opdrachtnemer afgesloten/ opgemaakte, op schrift gestelde Overeenkomst in geval van een directe verhuur.
1.8 Orderbedrag: het totaalbedrag dat op basis van de Overeenkomst door Afnemer aan Opdrachtnemer verschuldigd is.
1.9 Gebrek(en): een aan Opdrachtnemer toe te rekenen mankement of defect aan het gehuurde, dat reeds vóór levering aanwezig was en/of waarvan de oorzaak vóór de levering ligt, waardoor het gehuurde niet (naar behoren)functioneert.
1.10 Dagwaarde: de nieuwprijs van de zaak per schadedatum/ datum vermissing, verminderd met de afschrijving op basis van leeftijd of het aantal draaiuren van de verloren gegane zaak.
Artikel B2 toepasselijkheid
2.1 De Verhuurvoorwaarden zijn van toepassing op Overeenkomsten waarin Opdrachtnemer zich verbindt om zaken voor een periode aan Afnemer ter beschikking te stellen zonder dat het eigendom overgaat naar de Afnemer. Hieronder valt zeker, doch niet exclusief, huur en verhuur onder te verstaan.
2.2 Indien de Afnemer in zijn Aanbod of andere correspondentie met betrekking tot de Overeenkomst zou verwijzen naar andere voorwaarden, wordt de toepasselijkheid daarvan uitdrukkelijk van de hand gewezen. Enig andersluidend beding in dergelijke andere voorwaarden doet aan het voorgaande niet af.
2.3 Afwijkingen van en/of aanvullingen op de Overeenkomst en/of enige bepaling uit de Verhuurvoorwaarden, zijn slechts van kracht indien en voor zover deze uitdrukkelijk en Schriftelijk zijn overeengekomen, en hebben uitsluitend betrekking op de betreffende Overeenkomst. Indien een dergelijke afwijking of aanvulling door Opdrachtnemer wordt gedoogd, zal dat geen precedentwerking hebben en kan de Afnemer daar aan geen enkel recht ontlenen voor eventuele toekomstige Overeenkomsten.
2.4 De Afnemer met wie eenmaal met toepassing van deze Verhuurvoorwaarden is gecontracteerd, stemt in met de toepasselijkheid van de Verhuurvoorwaarden op latere Overeenkomsten tussen haar en Opdrachtnemer.
Artikel B3 Offertes
3.1 Offertes zijn geheel vrijblijvend en binden Opdrachtnemer op geen enkele wijze, tenzij in de Offerte zelf uitdrukkelijk en ondubbelzinnig het tegendeel is bepaald.
3.2 Een Offerte is geldig gedurende twee weken na dagtekening daarvan, waarna deze vervalt.
3.3 Door Opdrachtnemer verstrekte Gegevens blijven eigendom van Opdrachtnemer en mogen zonder de uitdrukkelijke Schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer niet worden verveelvoudigd en/of verstrekt aan derden, en moeten op verzoek onmiddellijk aan Opdrachtnemer worden geretourneerd. Opdrachtnemer behoudt zich tevens alle uit hoofde van intellectuele en industriële eigendom eventueel bestaande rechten voor.
3.4 De door Opdrachtnemer verstrekte gegevens dienen slechts als voorbeeld, waaraan geen rechten ontleend kunnen worden.
Artikel B4 tot stand komen & annulering van een overeenkomst
4.1 Artikel A3 is van overeenkomstige toepassing.
Artikel B5 Inhoud van de Overeenkomst
5.1 De inhoud van de Overeenkomst en de omvang van de verplichtingen worden uitsluitend bepaald door de Orderbevestiging/ het Huurcontract en hetgeen in de Verhuurvoorwaarden is bepaald. Indien er, met betrekking tot dezelfde Overeenkomst,zowel een Orderbevestiging is verstuurd als een, door Opdrachtnemer ondertekend of van Opdrachtnemer uitgaand en door Afnemer ondertekend/niet bestreden, Huurcontract is opgemaakt, dan is, ingeval van tegenstrijdigheid, de inhoud van het Huurcontract bepalend. Een en ander tenzij in schrift anders is overeengekomen.
5.2 Eventuele aanvullende afspraken, toezeggingen of mededelingen gemaakt of gedaan door medewerkers van, Opdrachtnemer of namens Opdrachtnemer gemaakt of gedaan door andere personen die als vertegenwoordiger optreden, binden Opdrachtnemer slechts indien deze afspraken, toezeggingen of mededelingen door haar tot vertegenwoordiging bevoegde bestuurders, of door deze hiertoe gemachtigde personen, schriftelijk zijn bevestigd.
5.3 Voor door fabrikanten en/of importeurs verstrekte Gegevens, aanvaard Opdrachtnemer geen enkele aansprakelijkheid met betrekking tot de juistheid of volledigheid daarvan.
5.4 Geringe afwijkingen van de Overeenkomst door Opdrachtnemer zijn toelaatbaar, indien en voor zover de Afnemer vóór totstandkoming van de Overeenkomst geen op schrift gestelde opgave heeft gedaan van voor haar essentiële vereisten en voor zover de door Opdrachtnemer te leveren prestatie door de afwijkingen niet wezenlijk anders wordt.
5.5 Slechts indien de Afnemer aantoont dat de zaken zodanig afwijken van de Overeenkomst en/of de door Opdrachtnemer verstrekte Gegevens, dat de Afnemer in redelijkheid niet meer tot nakoming verplicht kan worden, heeft de Afnemer het recht om de overeenkomst te ontbinden. Opdrachtnemer is echter in geen geval tot enige schadevergoeding gehouden.
5.6 Opdrachtnemer is gerechtigd om, ter nakoming van haar verplichtingen uit de Overeenkomst,(gelijksoortige) zaken (evt. inclusief personeel) bij een derde in te huren (derdeverhuurder).
Artikel B6 Huurperiode
6.1 De huurtermijn vangt aan op de datum en het tijdstip zoals is overeengekomen en meer specifiek:
- A. indien is bedongen dat Afnemer het gehuurde materieel op een overeengekomen locatie komt ophalen: op het tijdstip waarop het materieel door Opdrachtnemer aan de Afnemer wordt overhandigd;
- B. indien is bedongen dat Opdrachtnemer de aflevering van het gehuurde verzorgt: op het tijdstip waarop het gehuurde op de overeengekomen locatie ter beschikking heeft gesteld.
6.2 Tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen, is de overeengekomen einddatum indicatief. De huurtermijn eindigt feitelijk: Indien is bedongen dat Afnemer het gehuurde materieel op een overeengekomen locatie retourneert: op het tijdstip waarop het materieel door de Afnemer aan Opdrachtnemer is overhandigd, tegen afgifte van een ontvangstbewijs;
Indien is bedongen dat Opdrachtnemer het ophalen van het gehuurde verzorgt: na op schrift gestelde afmelding van het gehuurde door de Afnemer, op de datum zoals in deze afmelding is gespecificeerd, met inachtneming van de termijn als bedoeld in artikel 6.4;
Bij verstrijken van een termijn voor teruggave, die in schrift door Opdrachtnemer aan de Afnemer wordt gesteld, op de laatste dag van voornoemde termijn om 17.00 uur;
6.3 Indien er sprake is van meerdere gehuurde zaken op dezelfde Overeenkomst, kan er ook per (aantal) artikelen worden afgemeld (gedeeltelijke afmelding). De hiermee gemoeide aan -en afvoerkosten per (extra) rit komen voor rekening van de Afnemer. Voor de resterende zaken blijft de huur doorlopen totdat de huurtermijn wordt beëindigd op één der in artikel 6.2 omschreven wijzen.
6.4 De afmelding mag niet later worden verstuurd dan op de gewenste einddatum.
6.5 De op schrift gestelde afmelding dient per email, aan Opdrachtnemer waarmee de huurovereenkomst is gesloten, verzonden te worden en dient de volgende gegevens te bevatten:
- Gegevens Afnemer
- Contractnummer
- Omschrijving op te halen zaken (met artikelnummer(s) bij gedeeltelijke afmelding)
- Gewenste einddatum
- Ophaallocatie
- Naam en telefoonnummer contactpersoon ter ophaallocatie
- Indien van toepassing: vindplaats sleutel
- Meldpunt voor chauffeur van Opdrachtnemer
6.6 De huurperiode mag, tot aan de op schrift gestelde afmelding, zowel in schrift als telefonisch door de Afnemer worden verlengd.
Artikel B7 Aflevering en risico
7.1 Hoewel de opgegeven leveringstermijnen zoveel mogelijk door Opdrachtnemer in acht zullen worden genomen, zijn dit slechts benaderingen en binden deze Opdrachtnemer niet. Tenzij Schriftelijk anders is overeengekomen, zal de opgegeven leveringstermijn nimmer te beschouwen zijn als fatale termijn.
7.2 Bij overschrijding van de leveringstermijn is de Afnemer echter gerechtigd om Opdrachtnemer per aangetekende post een redelijke termijn voor nakoming te gunnen, welke termijn in ieder geval niet korter dan twee werkdagen is, gerekend vanaf datum ontvangst van het aangetekende stuk door Opdrachtnemer.
7.3 Slechts na overschrijding van de (volgens artikel 7.1 overeengekomen of volgens artikel 7.2 gestelde) fatale termijn is de Afnemer gerechtigd om de Overeenkomst te ontbinden. Opdrachtnemer is echter in geen geval tot enige schadevergoeding gehouden.
7.4 Opdrachtnemer is bevoegd in gedeelten te leveren, dan wel te wachten met levering tot de gehele bestelling gereed is. In voorkomende gevallen zal hierover met de Afnemer overleg worden gevoerd. In geval van levering in gedeelten is Opdrachtnemer bevoegd de reeds geleverde zaken steeds direct te factureren.
7.5 De zaken worden geacht te zijn geleverd en het risico hiervan overgegaan op de Afnemer:
Bij levering af bedrijf van Opdrachtnemer: op het moment van feitelijke bezitsverschaffing;
Bij levering op een andere locatie: op het moment dat de zaken op de overeengekomen locatie zijn afgeladen.
7.6 Het bezorgen van de verhuurde zaken wordt gepland tussen 07.00 uur en 21.00 uur. Exacte tijdstippen kunnen daarbij niet worden ingepland;de levering zal plaatsvinden in vooraf overeengekomen dagdelen. Opdrachtnemer bezorgt uitsluitend op de begane grond.
7.7 De Afnemer dient ervoor te zorgen dat een daartoe bevoegd persoon gedurende de afgesproken leveringsdag aanwezig is voor de inontvangstneming van de gehuurde zaken.
Indien bij levering niemand aanwezig is heeft Opdrachtnemer het recht om het gehuurde mee terug te nemen. De Afnemer zal alsdan toch de transportkosten verschuldigd zijn.
Opdrachtnemer kan, na overleg met de Afnemer, echter ook het gehuurde afleveren, doch bij verschil van mening of de afgifte al dan niet in het overeengekomen aantal en /of de overeengekomen staat heeft plaatsgehad, rust op de Afnemer uitdrukkelijk de bewijslast hiertoe.
Artikel B8 Retournering en risico
8.1 Het risico voor de zaken gaat over van de Opdrachtnemer op de Afnemer op het tijdstip dat is overeengekomen in de huurovereenkomst, tenzij de Opdrachtnemer de zaken op dat tijdstip niet tot de beschikking van de Afnemer heeft gesteld.
8.2 Na de in de op schrift gestelde afmelding vermelde einddatum, blijft de Afnemer nog twee werkdagen verantwoordelijk voor het gehuurde en derhalve ook aansprakelijk voor schade/vermissing als omschreven in artikel 11. Deze verantwoordelijkheid eindigt om 18:00 uur op de voornoemde tweede werkdag.
8.3 Op het bovenstaande is het gestelde in artikel 19 onverkort van toepassing.
8.4 Afnemer dient er zorg voor te dragen dat de zaken, na de op schrift gestelde afmelding, dagelijks tussen 7:00 en 21:00 uur, door Opdrachtnemer ter opgegeven locatie kunnen worden opgehaald.
8.5 De Afnemer dient ervoor te zorgen dat er gedurende de hierboven vermelde termijn iemand aanwezig is voor teruggave van de zaken. Indien bij het afhalen niemand aanwezig is, kan Opdrachtnemer de zaken toch terugnemen. Doch, indien een geschil ontstaat over de vraag of het gehuurde in goede staat of het juiste aantal door de Afnemer is achtergelaten, rust op Afnemer uitdrukkelijk de bewijslast hieromtrent.
8.6 De zaken dienen gesorteerd, gereinigd, geordend en gestapeld, op de begane grond gereed te staan. De emballage die bij de gehuurde zaken hoort blijft bij de Afnemer t.b.v. de kwaliteit.
Zijn de zaken niet in gereedheid gebracht voor transport, dan verbeurt de Afnemer een forfaitaire boete van € 150,-.
8.7 Gehuurde zaken worden na retourneming ter bedrijf van Opdrachtnemer of ter bedrijf van de derdeverhuurder gecontroleerd. Het meenemen van de zaken door de expeditie van Opdrachtnemer of de expeditie van de derdeverhuurder is niet te beschouwen als een dergelijke controle. Bij de terugname van de door Opdrachtnemer geleverde zaken heeft de Afnemer het recht bij de inspectie van de
zaken aanwezig te zijn. Indien blijkt dat de geleverde zaken bij teruggave beschadigd zijn, komen de kosten voor eventuele reparatie of andere onderhoudswerkzaamheden voor rekening van de Afnemer.
8.8 Indien bij voornoemde controle schade aan het gehuurde wordt geconstateerd, wordt de Afnemer hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld. In deze schademelding zal een termijn worden gesteld waarbinnen de beschadigde zaak voor de Afnemer ter beschikking wordt gehouden, ten behoeve van een (contra-/ tegensprekelijke) expertise. Na verloop van deze termijn wordt tot reparatie of
vervanging overgegaan en worden alle kosten als bedoeld in artikel 11.11 (of eventueel het eigen risico) aan de Afnemer doorbelast. Indien de Afnemer geen gebruik maakt van de mogelijkheid tot contra-/tegensprekelijke, is de schadevaststelling door Opdrachtnemer of de derdeverhuurder bindend.
Artikel B9 Prijzen
A. Machineverhuur
9.1 De dagprijzen, zoals omschreven op de website van Opdrachtnemer, zijn gebaseerd op huur/gebruik van max. vierentwintig (24) uur en de weekprijzen op huur/gebruik van max. honderd zesentachtig 168 uur (m.u.v. machines met een urenteller; hierbij is de dagprijs gebaseerd op acht (8) draaiuren en de weekprijs op veertig (40) draaiuren. Voor meer draaiuren geldt een toeslag) en zijn exclusief
B.T.W., onderhoud, brandstof, olie, transport, milieuheffing, reiniging, toeslag voor schade-afkoop- en brand- diefstalregelingen.
9.2 Voor huurtermijnen van langer dan 1 week geldt een prijs op aanvraag.
9.3 De prijzen zijn exclusief B.T.W., onderhoud, transport en eventueel laden en lossen.
B. Prijzen Algemeen
9.4 Prijzen, zoals omschreven op de website van Opdrachtnemer, zijn gebaseerd op de ten tijde van het plaatsen van de tekst en prijzen op de website. Deze prijzen binden Opdrachtnemer slechts voor dertig (30) dagen na wijzigen van de prijzen. Hierna dienen deze prijzen te worden gezien als niet bindende richtlijnen. Met het verschijnen van nieuwe prijzen vervallen alle vorige aanbiedingen.
9.5 Opdrachtnemer heeft het recht de overeengekomen prijzen te verhogen, indien factoren waarop de prijzen zijn gebaseerd wijzigen. Onder bedoelde factoren zijn onder meer begrepen: wijziging van vrachttarieven, in- en uitvoerrechten of andere heffingen en/of belastingen in binnen- en buitenland, lonen, sociale lasten en wisselkoersen.
9.6 Opdrachtnemer is gerechtigd de overeengekomen prijs vooraf te innen.
9.7 Eventuele vertragingen die niet te wijten zijn aan de schuld van Opdrachtnemer worden meegerekend in de duur van de overeenkomst en overeenkomstig gefactureerd.
Artikel B10 Verplichtingen van de Afnemer
10.1 De Afnemer/diens personeel, hulppersonen en/of andere personen die in opdracht en/of onder verantwoordelijkheid van de Afnemer het gehuurde bedienen, dienen bekend te zijn met de, bij het gehuurde aanwezige/ aan het gehuurde bevestigde, gebruikersinstructies en/of (overige) handleidingen en volgens deze te handelen. Tevens staat de Afnemer ervoor in dat alle personen die het gehuurde
bedienen bekwaam zijn m.b.t. deze bediening en beschikken over de ter zake eventueel (wettelijk) verplichte diploma’s, certificaten, rijbewijzen, etc. Vorenstaande geldt op straffe van verval van verzekeringsdekking en/of dekking op grond van de schadeafkoopregeling als omschreven in artikel 19.
10.2 Hoewel de overeengekomen einddatum van de huurtermijn indicatief is, heeft de Afnemer na het verstrijken van deze termijn een teruggave plicht.
10.3 Indien de Afnemer de zaken niet op de afgesproken tijd aan Opdrachtnemer retourneert, is Afnemer verplicht de nieuwwaarde van de door Opdrachtnemer aan Afnemer toevertrouwde zaken te vergoeden. Deze verplichting tot schadevergoeding is geen beletsel voor enige over vorderingen tot schadevergoeding waar Opdrachtnemer mogelijk aanspraak op maakt.
10.4 De Afnemer dient het gehuurde op de overeengekomen datum (en tijdstip) aan Opdrachtnemer te retourneren, in dezelfde staat als waarin zij het gehuurde heeft ontvangen bij aanvang van de huurtermijn. De Afnemer dient de zaken gereinigd en, op dezelfde wijze als zij deze ontvangen heeft, gesorteerd en verpakt in juiste kratten etc. te retourneren. Extra arbeidstijd door niet/onvoldoende sorteren of reinigen wordt in rekening gebracht.
10.5 De Afnemer verplicht zich ertoe om alle lasten, belastingen (waaronder precariobelasting)en boetes die voortvloeien uit het gebruik van het gehuurde door hem of derden, te zullen betalen.
10.6 De Afnemer dient alle benodigde vergunningen en dergelijke te verkrijgen voor het gebruik van de door Opdrachtnemer te leveren zaken. Indien de Afnemer niet beschikt over alle benodigde vergunningen en dergelijke, is de Afnemer zelf aansprakelijk voor eventuele boetes die worden opgelegd door het niet ontbreken van deze vergunningen.
10.7 Indien de Afnemer zaken huurt van de Opdrachtnemer die een elektriciteitsaansluiting vereisen, is de Afnemer zelf verantwoordelijk voor het beschikbaar hebben van een elektriciteitsaansluiting op de locatie waar de Afnemer de zaken gaat gebruiken.
10.8 De Afnemer verplicht zich ertoe Opdrachtnemer ten allen tijde toegang tot het gehuurde te verschaffen, aanspraken van derden op het gehuurde af te wijzen en Opdrachtnemer hiervoor te vrijwaren. Onderverhuur en beschikbaarstelling aan derden is slechts toegestaan na uitdrukkelijke Schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer, op straffe van verval van verzekeringsdekking en/of dekking op
grond van de afkoopregelingen als omschreven in artikel 19, in geval van schade/vermissing ten tijde van de onbevoegde onderverhuur/beschikbaarstelling.
10.9 De Afnemer is verplicht preventieve maatregelen te nemen ter voorkoming van diefstal, zoals bijvoorbeeld, maar niet uitsluitend: het (correct) gebruiken van (evt. meegeleverde) sloten, afsluiten, opbergen, buiten het zicht van derden plaatsen, vastketenen, enz., van het gehuurde.
10.10 De Afnemer is verplicht het dagelijks onderhoud aan het gehuurde te verrichten. Indien de vereiste deskundigheid ontbreekt, dient de hulp te worden ingeroepen van Opdrachtnemer en zijn de kosten voor rekening van de Afnemer. De Afnemer is enkel gerechtigd zelfstandig wijzigingen aan de door Opdrachtnemer geleverde zaken aan te brengen nadat zij uitdrukkelijke toestemming van
Opdrachtnemer heeft gehad deze wijzigingen door te voeren. Tenzij anders overeengekomen, is de Afnemer, bij verhuringen van een dermate lange termijn dat onderhoud door Opdrachtnemer aan het gehuurde noodzakelijk is, de onderhoudskosten aan Opdrachtnemer verschuldigd. De Afnemer blijft de huurprijs verschuldigd gedurende de periode dat het onderhoud door Opdrachtnemer plaatsvindt.
10.11. Indien de Afnemer de zaken voor een periode van een week huurt van de Opdrachtnemer, is de Afnemer verplicht, tenzij anders overeengekomen, elke week dat hij de gehuurde zaak in bezit heeft alle vloeistoffen in de geleverde zaken te controleren. Hieronder valt zeker te verstaan de controle van: olie, koelvloeistof, gedistilleerd water in accu en overige vloeistoffen die de Opdrachtnemer aangeeft op het Huurcontract.
10.12 Bedienend personeel werkt onder de verantwoordelijkheid van Afnemer. Afnemer vrijwaart Opdrachtnemer en het bedienend personeel, behoudens in geval van opzet of grove schuld, van iedere aansprakelijkheid.
10.13 Indien afgeleverd werkmateriaal vast komt te zitten door toedoen van de Afnemer, is Afnemer zelf verantwoordelijk voor het bevrijden van het werkmateriaal. Opdrachtnemer is nimmer gehouden tot vergoeding van enig oponthoud als gevolg van bovengenoemde redenen. Indien Afnemer niet in staat is de werkmaterialen te bevrijden zijn alle kosten die Opdrachtnemer moet maken voor rekening van de Afnemer.
10.14 Afnemer is verplicht zich te legitimeren en een kopie van een legitimatiebewijs af te geven aan Opdrachtnemer bij het tot stand komen van een overeenkomst.
10.15 Indien Afnemer zich niet kan legitimeren of in het geval dat bij aflevering de Afnemer niet persoonlijk aanwezig is, zal Opdrachtnemer de te leveren zaken niet afgeven. Opdrachtnemer is dan gerechtigd om artikel B15.2 toe te passen van deze algemene voorwaarden, er word dan 80% van de factuurovereenkomst in rekening gebracht.
Verhuur B.V.(NL Verhuur N.V.)
Artikel B11 Schade en verlies
11.1 De Afnemer dient de geleverde zaken te gebruiken conform het doel waarvoor de zaken bestemd zijn. Eventuele schade aan de door Opdrachtnemer geleverde zaken dienen door Afnemer aan Opdrachtnemer onverwijld gemeld en binnen redelijke termijn vergoed te worden.
11.2 In geval van diefstal/vermissing van het gehuurde is de Afnemer verplicht dit binnen vierentwintig (24) uur na ontdekking aan Opdrachtnemer te melden en van de diefstal aangifte te doen bij een politiebureau. Tevens is Afnemer verplicht een(kopie van het) proces-verbaal van aangifte aan Opdrachtnemer te overleggen.
11.3 In afwijking van het in artikel 6.2 gestelde geldt, voor zover het de ontvreemde zaak/zaken betreft, in dit geval de datum waarop de zaak/zaken (vermoedelijk) zijn ontvreemd, zoals vermeld in het proces-verbaal, blijft de huur doorlopen totdat de ontvreemde zaak/ zaken terecht is of de prijs van die zaak/ zaken is betaald aan de Opdrachtnemer door de verzekeraar van de Afnemer of door de Afnemer zelf. Voor eventuele overige zaken op dezelfde overeenkomst blijft de huur doorlopen tot de huurtermijn wordt beëindigd op één der in artikel 6.2 omschreven wijzen
11.4 Wanneer de Opdrachtnemer de ontvreemde zaak/ zaken zelf opspoort is Opdrachtnemer bevoegd om de gemaakte uren, a zestig euro (€60,-) per uur, en de gemaakte kosten te declareren.
11.5 Indien de Afnemer verzuimt aangifte te doen en/of een proces-verbaal van aangifte aan Opdrachtnemer te overhandigen, geldt de diefstal als een verduistering, waarvoor de in artikel 19. genoemde brand-/diefstalregeling geen dekking biedt.
11.6 Bij diefstal of (economische) total-loss van het gehuurde, verplicht de Afnemer zich de schade aan Opdrachtnemer te vergoeden tegen de aanschafprijs waarvan melding is gemaakt in het huurcontract. In geval herstel nog mogelijk is, verplicht de Afnemer zich tot vergoeding van de reparatiekosten die hiermee gemoeid zijn. Hetzelfde geldt voor schade aan/diefstal van onderdelen en/ of toebehoren van het gehuurde. Daarnaast blijft de Afnemer aansprakelijk voor alle overige dientengevolge door Opdrachtnemer geleden schade (zoals bijvoorbeeld, maar niet uitsluitend: expertisekosten, omzet- en/of winstderving, enz.).
11.7 Voor vermiste zaken, waarvoor door Opdrachtnemer reeds de dagwaarde aan de Afnemer is doorbelast en die later alsnog door de Afnemer wordt gevonden en geretourneerd, is de Afnemer de huurprijs tot aan de afgiftedatum verschuldigd. Deze wordt door Opdrachtnemer in mindering gebracht op de aan de Afnemer te retourneren vergoeding van de dagwaarde.
11.8 De door of namens Opdrachtnemer gemaakte expertise ten behoeve van het vaststellen van schade, reparatie- en/of reinigingskosten aan het gehuurde, komt rechtstreeks voor rekening van de Afnemer. De Afnemer verklaart zich er op voorhand mee akkoord dat een expertise op kosten van de Afnemer wordt uitgevoerd, door een door Opdrachtnemer aangewezen erkend expertisebureau,
indien dit door Opdrachtnemer wenselijk wordt geacht en, in andere gevallen, een expertise wordt uitgevoerd door Opdrachtnemer.
11.9 De Afnemer wordt aansprakelijk gehouden, ongeacht zij aan de schade, het verlies, de diefstal of het onbruikbaar of waardeloos maken van het gehuurde schuld heeft.
11.10 Eventuele herstel door Afnemer van schade aangericht tegen de door Opdrachtnemer geleverde zaken, mogen alleen verricht worden nadat Opdrachtnemermuitdrukkelijk toestemming heeft gegeven voor het verrichten van deze werkzaamheden.
11.11 Opdrachtnemer verklaart dat er ten behoeve van WAM- plichtige objecten een Aansprakelijkheidsverzekering is afgesloten, welke voldoet aan de bij of krachtens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen gestelde eisen. Voor rekening van de Afnemer, die Opdrachtnemer dient te vrijwaren, komt evenwel:
Schade aan derden die weliswaar door de verzekeraar op grond van voornoemde wet wordt vergoed, doch ter zake waarvan krachtens de polisvoorwaarden geen dekking geldt. Dit doet zich bijvoorbeeld voor, indien de bestuurder onder invloed van alcohol of drugs heeft verkeerd ten tijde van het ontstaan van de schade;
Het in de verzekeringspolis genoemde eigen risico;
Schade aan bovengrondse en ondergrondse leidingen of kabels en/of de daardoor veroorzaakte gevolgschade. Boetes, bekeuringen en/of kosten voor Opdrachtnemer, die voortvloeien uit het door de Afnemer (of diens personeel/hulp-personen/andere personen waarvoor zij verantwoordelijk is) op de openbare weg rijden met niet-gekentekend (WA(M)-plichtig) werkmaterieel;
Schade die onder de wettelijk toegestane uitsluitingen valt.
Artikel B12 Vervoer
12.1 De Afnemer draagt gedurende de gehele huurperiode, dus ook tijdens transport dat door haarzelf wordt verricht, het risico voor verlies of beschadiging van het gehuurde. De Afnemer is verplicht de gehuurde zaken te verpakken en te laden in overeenstemming met de aard van de zaken en de wijze van transport. Dit geldt eveneens voor de Afnemer die de zaken door Opdrachtnemer aangeleverd krijgt in containers, maar zelf voor het lossen en weer laden zorg draagt. De zaken dienen zorgvuldig geladen te worden, zodanig dat er tijdens transport geen schade kan ontstaan door verschuiven of omvallen van de lading
12.2 Indien op verzoek van Afnemer B bij het laden/lossen, aan –of afkoppelen gebruik wordt gemaakt van de diensten van werknemers van Opdrachtnemer, geschiedt dit geheel voor eigen risico van de Afnemer.
12.3 Behoudens in schrift anders overeengekomen, dient de Afnemer, indien is overeengekomen dat de zaken door Opdrachtnemer bij de Afnemer afgeleverd en/of opgehaald zullen worden, behulpzaam te zijn bij het laden/lossen van de zaken ter overeengekomen locatie. Indien de Afnemer niet voorziet in de noodzakelijke hulp bij het laden en/of lossen van de zaken, komen de hierdoor ontstane kosten voor rekening van de Afnemer.
Artikel B13 Aansprakelijkheid Opdrachtnemer
13.1 artikel A6 is van overeenkomstige toepassing.
Artikel B14 Reclame
14.1 De Afnemer zal op het tijdstip van afname de gehuurde zaken inspecteren op uiterlijk waarneembare Gebreken en de aangeboden afleverbon voor goede ontvangst aftekenen. Daarbij zal de Afnemer alle eventuele Gebreken vermelden op het betreffende document. De zaken worden geacht in goede staat en conform de Overeenkomst te zijn afgeleverd, indien en voor zover op voormelde documenten niet anders is vermeld.
14.2 Klachten van de Afnemer die betrekking hebben op uiterlijk waarneembare Gebreken aan de zaken en die tijdens de in lid 1 genoemde inspectie zijn ontdekt, dienen door de Afnemer binnen vierentwintig (24) uur na levering, in schrift aan Opdrachtnemer gemeld te worden.
14.3 Gebreken die ten tijde van voornoemde inspectie niet ontdekt zijn en ook niet hierbij ontdekt hadden behoren te worden, moeten door de Afnemer binnen achtenveertig (48) uur na ontdekking hiervan aan Opdrachtnemer ter kennis worden gebracht, op dezelfde wijze als in lid 2 vermeld.
14.4 In geval van schade, als bedoeld in artikel A6, dient de Afnemer dit binnen achtenveertig (48) uur na het ontstaan ervan aan Opdrachtnemer te melden op dezelfde wijze als in 14.2 vermeld. In deze schademelding wordt tevens de vermoedelijke schadehoogte aangegeven en aan Opdrachtnemer de mogelijkheid geboden om binnen een redelijke termijn een (contra-/tegensprekelijke) expertise te
laten uitvoeren. Voornoemde redelijke termijn bedraagt ten minste twee (2) weken, te rekenen vanaf de datum van ontvangst van de schademelding door Opdrachtnemer.
14.5 Ieder vorderingsrecht van de Afnemer jegens Opdrachtnemer, betrekking hebbend op schade als bedoeld in artikel A6, vervalt indien:
De schade en/of de Gebreken niet binnen de hiervoor in de leden 2, 3 en 4 gestelde termijnen en/of niet op de daar aangegeven wijze aan Opdrachtnemer ter kennis zijn gebracht;
- De Afnemer geen/onvoldoende medewerking aan Opdrachtnemer verleent ter zake een onderzoek naar de gegrondheid van de klachten;
- De Afnemer de zaken niet op de juiste wijze heeft opgesteld, behandeld, gebruikt, bewaard, of onderhouden of indien zij de zaken heeft gebruikt of behandeld onder, voor de zaken, ongeschikte omstandigheden;
- De Afnemer, zonder voorafgaande, uitdrukkelijke en Schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer aan de zaken reparaties en/of wijzigingen heeft uitgevoerd/doen uitvoeren;
- De zaak na ontdekking van de Gebreken als bedoeld in lid 2 in gebruik wordt genomen, of indien na ontdekking als bedoeld in lid 3 het gebruik van de zaak wordt voortgezet;
Aan Opdrachtnemer geen mogelijkheid tot (contra-/tegensprekelijke) expertise is geboden, zoals bedoeld in lid 4.
Artikel B15 Reserveren en annuleren
15.1 Het is mogelijk om voor verhuur bestemde zaken bij Opdrachtnemer te reserveren. Bij het sluiten van de Overeenkomst wordt het tijdstip en de periode waarop de reservering betrekking heeft en waartegen de zaken voor de Afnemer beschikbaar dienen te zijn, in onderling overleg bepaald en in de Overeenkomst vastgelegd. Indien de Afnemer de gereserveerde zaken niet op het
overeengekomen tijdstip en voor de overeengekomen periode afneemt, is de Afnemer desondanks gehouden de volledige huurprijs te voldoen.
15.2 Onverminderd het voorgaande, kan de Afnemer de reservering vóór het tijdstip van de terbeschikkingstelling van de gehuurde zaak schriftelijk annuleren. De Afnemer zal alsdan echter de navolgende vergoeding verschuldigd zij:
- Zestig (60)% van het netto Orderbedrag, wanneer de annulering plaatsvindt tussen de negenenvijftigste (59e)en dertigste (30e) dag vóór het tijdstip waarop de zaken aan de Afnemer ter beschikking zouden worden gesteld;
- Zeventig (70)% van het netto Orderbedrag bij annulering tussen de negenentwintigste (29e) en tiende (10e) dag vóórvoornoemd tijdstip;
- Tachtig (80)% van het netto Orderbedrag bij annulering na de tiende (10e) dag vóór voornoemd tijdstip;
Artikel B16 Betaling
16.1 artikel A11 is van overeenkomstige toepassing.
Artikel B17 Overmacht
17.1 artikel A8 is van overeenkomstige toepassing.
Artikel B18 Eigendomsvoorbehoud en zekerheid
18.1 De gehuurde zaken blijven te allen tijde eigendom van Opdrachtnemer, ongeacht de duur van de Overeenkomst. Indien de Afnemer zich opzettelijk het gehuurde toegeëigend, is er sprake van verduistering. De Overeenkomst wordt door het niet tijdig retourneren van het gehuurde niet verlengd, hoewel het risico volledig bij de Afnemer blijft.
18.2 De Afnemer is, behoudens Schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer, niet gerechtigd de gehuurde zaken te vervreemden, te verpanden of anderszins ten behoeve van derden te bezwaren.
18.3 De Afnemer zal Opdrachtnemer onmiddellijk in schrift op de hoogte stellen indien de zaak in beslag wordt genomen of anderszins aanspraak wordt gemaakt op (enig onderdeel van) de zaak. Indien de Afnemer kennis draagt van een mogelijk beslag op de zaak, dient hij Opdrachtnemer hiervan op de hoogte te stellen. Bovendien zal de Afnemer aan Opdrachtnemer op zijn eerste verzoek hiertoe, mededelen waar de betreffende zaak zich bevindt.
18.4 Bij beslag op (een deel van) de gehuurde zaak, (voorlopige) surséance van betaling of faillissement van de Afnemer, zal de Afnemer de beslagleggende deurwaarder, bewindvoerder of curator onmiddellijk op de hoogte stellen van de (eigendoms-) rechten van Opdrachtnemer.
18.5 Indien er goede grond bestaat dat de Afnemer haar verplichtingen niet stipt zal nakomen, is de Afnemer verplicht op het eerste verzoek van Opdrachtnemer terstond genoegzame en in de door Opdrachtnemer gewenste vorm zekerheid te stellen en deze zo nodig aan te vullen door nakoming van al haar verplichtingen. Zolang de Afnemer daaraan niet heeft voldaan, is Opdrachtnemer gerechtigd om de nakoming van haar verplichtingen op te schorten.
18.6 Tenzij in schrift anders is overeengekomen, zal de Afnemer per Overeenkomst een waarborgsom verschuldigd zijn. De waarborgsom wordt vastgesteld in evenredigheid met de opgegeven huurperiode en de waarde van het gehuurde. Indien de Afnemer verlenging van de Overeenkomst wenst, dient zij, uiterlijk op de dag van de aanvang van de verlenging, een nieuwe waarborgsom te voldoen.
18.7 Indien de Afnemer een waarborgsom niet tijdig voldoet, kan Opdrachtnemer de Overeenkomst eenzijdig beëindigen, onverminderd het recht van Opdrachtnemer op schadevergoeding.
18.8 De waarborgsom mag door de Afnemer niet worden beschouwd als een vooruitbetaling op de verschuldigde huursom of als een afkoopsom van enig risico voor beschadiging, diefstal of verduistering van het gehuurde. Bij het einde van de Overeenkomst heeft Opdrachtnemer echter het recht om door de Afnemer verschuldigde bedragen, te verrekenen met de waarborgsom. Indien geen
schadeposten ontstaan krijgt Afnemer het volledige borgbedrag geretourneerd.
Artikel B19 Verzekering en afkoopregelingen
19.1 Conform artikel 11 is de Afnemer aansprakelijk voor alle schade aan en verdwijning van het gehuurde, voorgevallen tijdens de huurperiode, ongeacht of zij hieraan schuld heeft. De Afnemer is verplicht preventieve maatregelen te nemen ter voorkoming van diefstal van het gehuurde, gezien het feit dat zij een teruggaafplicht heeft, welke niet wordt opgeheven, zelfs niet door toeval, of ingreep van een derde.
19.2 De Afnemer kan bovengenoemd risico niet afkopen. Afnemer dient het gehuurde verplicht WA te verzekeren bij Opdrachtnemer. Opdrachtnemer zal Afnemer een toeslag van tien procent rekenen bovenop de verschuldigde bedragen voor het gehuurd. De door Opdrachtnemer verzorgde WA verzekering dekt geen schade aan het gehuurde, diefstal, vandalisme en letsel.
A. Schadeafkoopregeling voor particulieren en bedrijven
19.4 Om zowel de particuliere huurder als de bedrijfsmatige huurder te behoeden voor onvoorziene kosten voor zijn rekening indien hij schade veroorzaakt aan het gehuurde, kan Opdrachtnemer de Afnemer verplichten eventuele schade aan het gehuurde vooraf te verzekeren.
19.5 Bij door Afnemer niet verzekerde goederen
B. Verzekering
19.6 Indien de Afnemer een eigen verzekering wenst af te sluiten voor het gehuurde, dan is Opdrachtnemer gerechtigd om van de Afnemer te verlangen dat zij Opdrachtnemer als uitkeringsgerechtigde opneemt, oftewel een dekkingsbevestiging overlegt. Eventuele eigen risico’s komen voor rekening van de Afnemer.
Artikel B20 Toepasselijk recht en geschillen
De onder artikel A12 genoemde bepalingen zijn van overeenkomstige toepassing op de (ver)huurovereenkomst.